Η ερευνητική δραστηριότητα του τομέα της Τεχνολογίας Τροφίμων εστιάζεται στις παρακάτω περιοχές:
- Μελέτη των μεταβολών στα ποιοτικά και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου σε σχέση με την ποικιλία, τον βαθμό ωρίμανσης του καρπού, τις εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, τον τρόπο συγκομιδής και αποθήκευσης του ελαιοκάρπου και του ελαιολάδου καθώς και τη μελέτη νέων μεθόδων που αφορούν στην ποιότητα και στην αυθεντικότητα του ελαιολάδου.
- Μελέτη και αξιολόγηση των νέων ελαιουργικών συγκροτημάτων και επί μέρους εξοπλισμού αυτών.
- Mελέτη της επίδρασης των διαφόρων μεθόδων έκθλιψης και των χειρισμών που γίνονται στις ειδικές φάσεις επεξεργασίας στην ποιότητα του ελαιολάδου.
- Μελέτη των νέων τεχνολογιών για την ελαχιστοποίηση, τον καθαρισμό και την εκμετάλλευση των υποπροϊόντων των ελαιουργείων.
- Μελέτη των νέων τεχνολογιών για την επεξεργασία και ανακύκλωση των νερών του πλυντηρίου του ελαιουργείου.
- Δημιουργία ενός σύγχρονου, πλήρως εξοπλισμένου εργαστηρίου ελαιολάδου, διαπιστευμένου σε συγκεκριμένες αναλύσεις σχετικές με την ποιότητα και την γνησιότητα του ελαιολάδου.