Το Εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας του Ινστιτούτου Προστασίας φυτών Ηρακλείου έχει αντικείμενο την ανάπτυξη ολοκληρωμένων μεθόδων αντιμετώπισης εχθρών των καλλιεργειών -ελιάς, εσπεριδοειδών, αμπέλου και κηπευτικών- με έμφαση τις καλλιέργειες υπό κάλυψη. Στα πλαίσια αυτά μελετά την ανθεκτικότητα των εχθρών των καλλιεργειών στα εντομοκτόνα (αναζήτηση και χαρακτηρισμός των μηχανισμών ανθεκτικότητας, εξέταση της διασποράς των γονιδίων της ανθεκτικότητας σε φυσικούς πληθυσμούς, διαχείριση της ανθεκτικότητας), την μοριακή παραλλακτικότητα (χαρακτηρισμός της γενετικής παραλλακτικότητας με μοριακούς δείκτες, γονιδιακή ροή μεταξύ πληθυσμών, ενδοσυμβιωτικά βακτήρια), την μοριακή ταυτοποίηση ειδών εχθρών και ωφελίμων, και την δυναμική πληθυσμών εχθρών των φυτών και ωφελίμων.
Έμφαση τα τελευταία χρόνια έχει δοθεί στην μελέτη νεοεισαχθέντων εχθρών καραντίνας όπως το έντομο Tuta absoluta από τους σοβαρότερους εχθρούς της τομάτας παγκοσμίως, το άκαρι Eutetranychus orientalis εχθρός των εσπεριδοειδών αλλά και το Rhynchophorus ferrugineus (ο ρυγχοφόρος των φοινικοειδών). Παράλληλα το εργαστήριο ασχολείται με ζωικούς εχθρούς παρόντες εδώ και πολλά χρόνια στην χώρα μας όπως οι αλευρώδεις (Bemisia tabaci και Trialeurodes vaporariorum) – φορείς σοβαρών ιολογικών ασθενειών των φυτών – το άκαρι Tetranychus urticae καθώς επίσης ο δάκος (Bactrocera oleae) που δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στις κηπευτικές καλλιέργειες της Κρήτης και στην ελιά κυρίως λόγω της ανθεκτικότητας σε διάφορα εντομοκτόνα που έχουν αναπτύξει πολλοί πληθυσμοί τους.
Το εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Ζωολογίας έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, με το ΑΤΕΙ Κρήτης και με αντίστοιχα ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού (INRA– Γαλλίας, ΙΓΕ Κύπρου, Rothamsted Αγγλίας). Παράλληλα οι ερευνητές του Εργαστηρίου βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους Γεωπόνους συναδέλφους των Τμημάτων Φυτοπροστασίας και του Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου.