Οι ερευνητικές δραστηριότητες του ΙΕΛΥΑ καλύπτουν όλη την αλυσίδα παραγωγής των εσπεριδοειδών από το πολλαπλασιαστικό υλικό έως την ποιότητα του προϊόντος. Πραγματοποιούνται προσπάθειες δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών παραγωγής κατηγορίας «προβασικό». Υλοποιείται πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης για τη δημιουργία νέων ποικιλιών με ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά (πορτοκάλια και λεμονοειδές). Αξιολογούνται και προσδιορίζονται τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των πιο εμπορικών ποικιλιών εσπεριδοειδών.