Στο Τμήμα Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας στεγάζεται ένα από τα τρία Εργαστήρια Ποιότητας Ελαιολάδου του ΙΕΛΥΑ.
Πεδία έρευνας αποτελούν:
- Αξιολόγηση της σύστασης, των φυσικοχημικών και οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και των αντιοξειδωτικών των εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων που παράγονται στο νομό Μεσσηνίας και τυποποιούνται με την ένδειξη Π.Ο.Π. Καλαμάτας.
- Επίδραση της ποικιλίας και του σταδίου ωριμότητας των καρπών στα ποιοτικά χαρακτηριστικά και στη διατροφική αξία των εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων.
- Μελέτη της σύστασης, των ποιοτικών χαρακτηριστικών και της διατροφικής αξίας εξαιρετικά παρθένων ελαιόλαδων που τυποποιούνται με τις ενδείξεις Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε..
- Αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών ελαιόλαδων που προέρχονται από ελαιώνες όπου εφαρμόζονται αειφορικά μοντέλα διαχείρισης.